walhalla voor mountainbikers en fietsers 

tour de france 2021 - mont ventoux

Op woensdag 7 juli 2021 stond de dubbele beklimming van de Mont Ventoux op het programma en eindigde de tourettappe in Malaucène. Eerst werd de beklimming vanaf Sault gemaakt, daarna gingen de renners vanaf Bédoin naar boven. Na de top is het dan nog 22 kilometer naar de streep in een afdaling naar Malaucène. Wout van Aert won deze heroische etappe, met Bauke Mollema op een respectabele 3e plek. Zij konden deze dag niet toetreden tot de Club des Cingles du Mont-Ventoux. De vereniging is in 1988 opgericht voor het groepje ‘lichtelijk gestoorden’ (cinglé betekent getikt) dat de Ventoux binnen één dag van alle drie de kanten heeft beklommen. Als bewijs én toegang tot het Gilde der Malloten, dienen stempels uit de souvenirshop of restaurants te worden overlegd. 

mountainbike routes

Eeuwige roem door Forestier of Grandonneur te wordenop de Mont Ventoux!

De Mont Ventoux via de weg bedwingen al een aardige opgave, maar op MTB is dit helemaal een heroische prestatie. Naast de drie verharde wegen, zijn er diverse onverharde wegen die je naar de top leiden. Deze paden worden 'routes forestières' genoemd. Hier zien (net als bij de wielrenners) titels te behalen. Met 2 onverharde beklimmingen op 1 dag mag je jezelf Forestier noemen en met  3 zelfs Grandonneur (3x). Mocht je deze ambitie hebben, dan moet je je vooraf inschrijven bij De Kale Berg. Dan krijg je een stempelkaart, het reglement én detailkaarten van de routes allemaal toegestuurd. De stempelkaart laat je vervolgens stempelen in de drie dorpen én op de top. Na afloop van je MTB avontuur stuur je de ingevulde stempelkaart terug en tevens mail je een verslag en foto's als bewijs. Wanneer je dit er allemaal voor over hebt, is je felbegeerde titel binnen. 

informatie over mountainbikeroutes rond de ventoux

Moutainbike routes zijn er volop rond de Mont Ventoux. Op de website van de Kale Berg:  https://www.dekaleberg.nl/mtb-route-232-km-door-de-vaucluse staat 232km aan mountainbike routes, verdeeld over 10 segmenten, waarvan het kortste 13,3 km is en het langste 33,3 km. Van elk segment is een routekaartje, hoogteprofiel en een GPS-track beschikbaar.

Op de website van de Office du Tourism staan nog 13 mountainbiker routes, mocht je niet genoeg hebben: http://www.ventouxprovence.fr/reportages/activites-velo/espace-vtt-ffc-220km-de-parcours-au-depart-de-bedoin-maulaucene-sault.html

fietsroutes in de buurt

Naast de beklimming van de Mont Ventoux op 3 manieren (Bedoin, Malaucène en Sault) zijn er oneindig veel andere prachtige fietsroutes rond de Ventoux en in de Vaucluse streek.

Op de volgende site staan de 20 beste fietsroutes rond Malaucène, zeer de moeite waard: https://www.komoot.nl/guide/1332092/fietsroutes-rond-malaucene

Ook op de site van de Office du Tourisme staan 14 routes die allen zeer de moeite waard zijn: http://www.ventouxprovence.fr/reportages/activites-velo/14-circuits-velo-autour-du-ventoux.html?tx_solr%5Bpage%5D=2&cHash=dc4c7e694d13baa2e5ca7ca4e294087c

Verder is de route van Malaucène naar Suzette, Le Barroux, Lac de Paty en dan terug naar Malaucène zeer de moeite waard.